A kalásztól a kenyérig
BETEKINTÉS ÉS EGYÜTTMŰKÖDÉSI LEHETŐSÉG A KÉZI ARATÁS, KÉZI CSÉPLÉS ÉS A KENYÉRSÜTÉS MŰVELETEIBE
A PROGRAM LEÍRÁSA
250 évvel ezelőtt vagyunk, egy aratáson, cséplésen illetve kenyérsütésen.
A programban nyomon követhető a kalásztól a kenyérig valamennyi munkaművelet, amíg a búzaszemből kenyér lesz.
A program első részében aratási időben vagyunk, bemutatásra kerül a kézi kaszálás, a kaszakalapálás, a kaszafenés, a kötélfonás, a kötélteregetés, a marokszedés, a kepébe rakás, a kuszagereblyézés.
A középső részben kézi cséplésre kerül sor- sváb rézfúvós zenére – kézi cséphadaróval. A cséphadarást követően a termény szél vagy szelelőrostára kerül. A tisztított szemet 500 éves kézi köves malommal megőrlik teljes őrlésű lisztté.
A harmadik vagy befejező részben a kenyérsütés titkaiba vezetik be az érdeklődőket.
Munkaműveletek: kovászolás, dagasztás, virgölés, kelesztés, kemencébe vetés, kenyérsütés. A használati eszközök: dagasztóteknő, szakajtó, szakajtóruha, sütőlapát, parázskihúzó, hamuzó csuma, libaszárny-toll.
A munkafázisok közben eredeti sváb népdalok hangzanak el.
A programon résztvevőknek a programközi szünetben és a program végén lehetőségük van az eszközök kipróbálására.
A program közben szerzett ismeretekről kérdés- felelet játékban lehet számot adni, jó válasz esetén egy sváb mini tutyi az ajándék.
Ajándékok vásárolhatók:
Minitutyi
Gyermek karikás ostor
( A készlet erejéig)